Engin Alan Paşa: Asla Görev Tamamlanmış Sayılamaz
Haber Detayı
21 Eylül 2023 - Perşembe 15:28 Bu haber 2383 kez okundu
 
Engin Alan Paşa: Asla Görev Tamamlanmış Sayılamaz
MHP eski Milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan, fiziki bütünleşme sağlanmadan, asıl görevin tamamlanmış sayılamayacağını söyledi.
GÜNDEM Haberi
Engin Alan Paşa: Asla Görev Tamamlanmış Sayılamaz

Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı Karabağ'da yeni bir zafer kazanmasının ardından değerlendirmelerde bulunan 24. Dönem MHP İstanbul Milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan, Temel Stratejik Hedef olarak nitelendirdiği Zengezur Koridoru'nun açılıp fiziki bütünleşme sağlanmadan, asıl görevin tamamlanmış sayılamayacağını söyledi. 

 

ERMENİSTAN'I MAĞLUP EDEN AZERBAYCAN'IN KARABAĞ ZAFERLERİ

 

Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra 1991'de bağımsızlığını ilan eden Ermenistan, Laçin Koridoru ile birlikte Dağlık Karabağ'ı fiilen işgal etmişti. Ermeniler tarafından işgal edilen Dağlık Karabağ topraklarının işgalden temizlenmesi için 2020 yılında Türkiye'nin desteğiyle harekete geçen Azerbaycan, Bayrak’tar İHA ve SİHA’larının destan yazdığı savaşta Dağlık Karabağ'ın büyük bölümünü işgalden kurtarmıştı. Azerbaycan'ın zaferini hazmedemeyen Ermenistan, 2023 yılında kendisini kullanan küresel güçlerin gazı ve desteğiyle Azerbaycan sınırında yığınak yapmaya, ateşkesi ihlal ederek saldırılar düzenlemeye başladılar. Ermenistan'ın saldırılarına daha fazla katlanmayan Azerbaycan, anayasal yapıyı yeniden tesis etmek ve terör odaklarını bertaraf etmek amacıyla Antiterör Operasyonu başlattı. Sivillere ve altyapı tesislerine zarar vermeden sadece askeri hedefler yok eden Azerbaycan, 24 saatte büyük bir zafer elde etti.

 

ERDOĞAN VE BAHÇELİ'DEN AZERBAYCAN'A DESTEK

 

Her zaman Azerbaycan'ın yanında olan Türkiye, Azerbaycan'a yapılacak saldırıları kendine yapılmış sayacağını ilan ederek, şartsız olarak Azerbaycan'a her türlü desteğin verileceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Karabağ, Azerbaycan toprağıdır. Bunun dışında bir statünün dayatılması asla kabul edilmeyecektir. Ermenistan'ın başta Zengezur Koridoru'nun açılması olmak üzere verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyoruz.'' dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''Karabağ Türk’tür, Türk’ün yurdudur, Can Azerbaycan’ın ayrılmaz, ayrılamaz, koparılamaz vatan toprağıdır. Ermenistan aklını başına almalı, ateşle oynamaktan vazgeçmelidir.'' dedi. 

 

AZERBAYCAN'IN KARABAĞ ZAFERİ KARŞISINDA TÜRKİYE'DEKİ MUHALEFETİN SESSİZLİĞİ

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başta olmak üzere tüm Türk Milliyetçilerinin destek verdiği Azerbaycan'a, işine geldiği zaman milliyetçilik nidaları atan Kemal Kılıçdaroğlu'nan destek gelmedi. Türkiye'nin Azerbaycan'a desteğini ''Türkiye Azerbaycan'a cihatçı gönderiyor'' sözleriyle eleştirecek kadar Türkiye'nin Milli stratejilerine köstek olmaya çalışan Ünal Çeviköz gibi bir dış politika danışmanına sahip olan ve Azerbaycan'ın zafer sevincine ortak olmayan Kemal Kılıçdaroğlu'nu, Azerbaycan medyası yerden yere vurdu. Türkiye'nin Solak medyası ise Azerbaycan'a destek veren Türkiye'nin Cumhurbaşkanının övülmesinden rahatsız oldu. Atatürk'ün koltuğunda oturduğu halde Atatürk'e nispet edercesine 'Dersimli Kemal' olmakla övünen Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyen Solak medya ve siyasetçiler, Azerbaycan'ın zafer sevincine ortak olmazken, zaferi kutlayan Türk Milliyetçilerinin Azerbaycan'a desteği sürüyor.

 

ENGİN ALAN PAŞA'DAN AZERBAYCAN'IN KARABAĞ ZAFERİ SONRASI TARİHİ HATIRLATMA    

 

Geçmişteki açıklamalarında, ''Türkiye, Azerbaycan, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. İşte benim üç vatanım. Üçüne de can feda! Allah bana bu üç vatanımda da hizmeti nasip etti. Rabbim’e binlerce şükür!'' diyen ve Ermenistan'a karşı her zaman Azerbaycan'a olan desteğini ifade eden Emekli Korgeneral Engin Alan, Ermenistan'a karşı yeni bir zafer kazanan Azerbaycan'ın son Antiterör Operasyonuna yönelik sosyal medyadan yaptığı yeni açıklamada, ''Zengezur koridoru açılarak, Türkiye-Nahçıvan-Azerbaycan arasında fiziki bütünleşme sağlanmadan, asla görev tamamlanmış sayılamaz. Bundan sonraki safhada 'Temel Stratejik Hedef' budur.'' dedi. 

 

DEVLET BAHÇELİ ZENGEZUR KORİDORU'NUN AÇILMASINI İSTEMİŞTİ

 

Emekli Korgeneral Engin Alan'ın Temel Stratejik Hedef olarak nitelendirdiği Zengezur Koridoru'nun açılması meselesi; Azerbaycan'ın 2020 yılında Dağlık Karabağ'ın büyük bölümünü Ermenistan işgalinden kurtarması üzerine açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Nahçıvan'la Azerbaycan birleşsin ve Zengezur Koridoru açılsın" sözleriyle gündeme gelmişti. Türkiye kamuoyunda çok yoğun şekilde tartışılan Zengezur Koridoru'nun açılması meselesi, MHP Lideri Devlet Bahçeli'den sonra tekrar  gündeme getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları üzerine, Devlet Politikası haline gelmişti.

 

ZENGEZUR KORİDORU'NUN TARİHİ ÖNEMİ

 

Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra 1991'de bağımsızlığını ilan eden Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ı fiilen işgal etmesi sonrasında Ermenilerin kontrolüne geçen Zengezur Koridoru, 1921 yılında Türkiye ile Sovyet Rusya arasında imzalanmış olan Moskova Antlaşması ve 2020 yılında Dağlık Karabağ Savaşı'nı kazanan Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ateşkes antlaşmasının en önemli maddelerinden birisi olarak önemini korudu. Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan antlaşmanın 9. maddesine göre; Azerbaycan ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantıyı kurmak için inşa edilecek olan koridorun güvenliği Rusya tarafından sağlanacaktı.

 

Zengezur tarihi açıdan baktığımız zaman Kafkasya'ya açılan en stratejik bir noktadır. Türk dünyası ile Türkiye’nin kara bağlantısı olarak görülen Zengezur koridoru önemli alanlardan biri. Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan kara yolu bağlantısı kurulacak koridora, bölgede emelleri olan ABD ve AB ülkelerinin yanısıra İran'da karşı çıkıyor. Ermenistan'a karşı Karabağ'da yeni bir zafer kazanan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, "Bazı ülkeler bölgeden ne kadar uzak olursa bölge için o kadar iyi olur. Bize karşı asılsız suçlamalarda bulunanlar bizim yakamızı bıraksın." sözleri, bu bakımdan önemli.

 

İran'ın son günlerde, yeniden Türk düşmanlığı söylemlerine sarılması bu yüzdendir. Azerbaycan'ın zafer sevincine ortak olmayan Türkiye'deki muhalefetin, bu bağlamda Türk düşmanlığı yapanlarla buluşması ise manidar bir durumdur.

 

BAHÇELİ'NİN 21. ASRIN TÜRK ASRI OLMASI HEDEFİNDE ZENGEZUR KORİDORU'NUN ÖNEMİ

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Nahçıvan'la Azerbaycan birleşsin ve Zengezur Koridoru açılsın" sözleriyle, Zengezur Koridoru'nun açılması meselesini gündeme getirmesinin ardında ne var? 1992 yılında 2023 yılında Lider Ülke Türkiye ve 21. Asrın Türk Asrı olması hedefini ortaya koyan, 15 Temmuz FETÖ hain darbe girişiminden sonra Türkiye'nin bekasına yönelik tehditleri bertaraf etmek için Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Cumhur İttifakını kuran ve özellikle 2018 seçimlerinden sonra desteklediği Ak Parti ile birlikte hedeflerinin büyük çoğunluğunu Devlet politikası haline getiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1992 yılında ortaya koyduğu hedeflerini ''21. Yüzyıl Türk ve Türkiye Yüzyılı Olacak'' söylemiyle, 2023 yılında yeniden gündeme getirip Devlet politikası haline gelmesini sağlamıştı. Nitekim, 28 Mayıs seçimleri neticelendikten sonra yaptığı açıklamada; ''Bundan sonra gelecek Türk asrıdır, geleceğin gücü Türkiye’dir.'' demiştir.

 

Netice itibariyle; Zengezur Koridoru'nun açılması, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin 1992 yılında ortaya koyduğu 21. Asrın Türk Asrı olması hedefi açısından önem arzediyor.

 

Açıklama yok.

Resim


  

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Engin Alan, Devlet Bahçeli, Zengezur Koridoru, MHP, Türk Asrı
Yorumlar
Haber Yazılımı