MHP'den 367 Krizini Yeniden Hortlatanlara Sert Tepki

2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin yaşanan 367 krizinin baş aktörü Sabih Kanadoğlu, 2023'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3. kez aday olamayacağını ileri sürerek, 367 krizinin benzerini hortlatmaya çalıştı. Ne tesadüftür ki, 367 krizinin baş aktörleri Sabih Kanadoğlu, Cumhuriyet gazetesi ve CHP, 2023 seçimine ilişkin olası krizin yine baş aktörleri. 2007'de krizi çözen MHP, 2023'te krizin çıkmaması için çabalayan yine MHP. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, yaşanan tartışmalara son noktayı koydu.

 

MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ NE DEDİ?

 

Kızılcahamam'da düzenlenen MHP Kampında yaptığı konuşmada, Cumhur İttifakı'nın 2023 seçimlerini kazanacağını anlayan muhaliflerin geçmişteki 367 krizinin benzeri bir kaos ortamını oluşturarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünü kesmeye çalıştıklarına dikkat çeken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''Şayet bu maksatlı ve mesnetsiz tartışma genişletilip, Sabih Kanadoğlu ve buna benzer kuşkulu isimler ortamı germeye kalkışırlarsa üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmekten kaçınmayız, çekinmeyiz, geri durmayız. Nitekim Cumhurbaşkanı’nın en az üç dönem seçilebilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına var gücümüzle çalışır, bunu da başarırız. Hiç kimse bulanık suda balık avlamasın, kutuplaşmadan rant devşirmenin hevesine kapılmasın, Sayın Erdoğan’ın önünü keseceğini zannetmesin, ham hayal peşinde de koşmasın.'' dedi. 

 

SABİH KANADOĞLU'NDAN DEVLET BAHÇELİ'NİN KONUŞMASI ÜZERİNDEN YENİ KRİZ TELLALLIĞI

 

2007 yılındaki Yargıtay Başsavcılığı döneminde çıkardığı 367 krizinin benzerini hortlatmaya çalışan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Cumhuriyet gazetesine verdiği beyanatta, ''Hiçbir rejim değişikliği bahse konu değil. Zaten cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi diye bir rejim yok. Ucube bir sistemdir bu. Bu sistem herhangi bir devlet rejimini değiştiren bir olay da değil. Bu itibarla Devlet Bahçeli açık bir şekilde bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu kendisi ifade etmiş oldu. TBMM, bir erken seçim kararı alırsa elbette aday olabilir. İstisna geçerli. Anayasa, TBMM bir erken seçim kararı almazsa aday olamaz diyor. Yoruma açık bir madde değil. Kendisine ve bilime saygısı olan herhangi bir akademisyenin tersini söylemesi mümkün değil.'' dedi.

 

MHP'Lİ FETİ YILDIZ'DAN SABİH KANADOĞLU'NA CEVAP

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3. kez seçilmesinin önünü kesmek isteyenlerin harekete geçmesi halinde, gerekiyorsa yasal düzenlemeye gidileceğini belirten MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin sözlerini çarpıtarak, geçmişte çıkardığı 367 krizinin benzerini hortlatmaya çalışan Sabih Kanadoğlu'na cevap veren MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ''Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıl ve iki dönem şartı, 16 Nisan 2017'den sonraki dönemi kapsamaktadır. Bu tarihte 101'inci madde bütün hükümleriyle yeni sisteme uygun yeni bir düzenleme olarak yürürlüğe girmiştir. Hüküm net ve açıktır. Gerisi boş gevezeliktir. Sabih efendi... 16 Nisan 2017'de yürürlüğe giren Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kabul edildi ve yürütme yeni bir kamu hukuku statüsüne kavuştu. Anlayabildin mi?'' dedi.

 

2007 YILINDAKİ 367 KRİZİNİN BAŞ ROLÜNDEKİ AYNI ÜÇ İSİM YİNE SAHNEDE

 

Anayasa'nın 102. maddesine göre cumhurbaşkanı seçilebilmek için, ilk iki turda nitelikli çoğunluk (367 oy), sonraki iki turda ise salt çoğunluk (276 oy) aranıyordu. 2007 yılına kadar, TBMM'de seçilen Cumhurbaşkanlarının tamamı bu anayasa hükmüne göre seçilirken, dönemin Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun 2006'da Cumhuriyet gazetesindeki bir yazısında ''anayasada belirtilen 367'nin sadece karar yeter sayısı değil, aynı zamanda toplantı yeter sayısı olduğu'' değerlendirmesini bahane eden CHP, TBMM'deki oylamalara girmeyerek Cumhurbaşkanının seçilmesini engellemişti.

 

367 krizi üzerine Cumhurbaşkanını seçemez hale gelen TBMM, genel seçimler neticesinde yenilendi. 367 krizinin yaşandığı dönemde TBMM'de olmayan MHP, yapılan genel seçimler neticesinde Meclis'e girdi. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin, ''İktidar partisi kimi isterse aday gösterebilir. Biz Meclis'e gireriz, 367 sorunu yaşanmaz'' açıklamasıyla 367 krizi çözüldü ve TBMM Cumhurbaşkanını seçmişti.

 

2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin yaşanan 367 krizinin baş aktörü Sabih Kanadoğlu, beyanat verdiği Cumhuriyet gazetesi ve CHP idi. Krizi çözen ise MHP. 2023'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken 367 krizinin benzerini hortlatmaya çalışanlar, yine Sabih Kanadoğlu, beyanat verdiği Cumhuriyet gazetesi ve CHP. Ve krizin yaşanmaması için çabalayan yine MHP. Tarih tekerrürden ibaret sözünün ispatı bu olsa gerek.