MHP'li Yıldız'dan İktidara Kanun Teklifi Hatırlatması

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin MHP'nin oylarını düşük gösteren düzmece anketçilere tepki göstermesi ve MHP'lilerin sosyal medya hesaplarından MHP'yi hedef alan anketçilere on binlerce mesaj yağdırması üzerine, iktidara hatırlatmalarda bulunan MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP'nin 2018 yılında TBMM'ye sunduğu ve hala görüşülmesi beklenen kamuoyu araştırmalarıyla ilgili Kanun Teklifi'nin bir an önce yasalaştırılmasını istedi.

 

MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ'NİN ANKETÇİLERE TEPKİSİ

 

MHP'nin oylarını anketlerde düşük gösterme yarışına giren anket firmalarına ve siyasetçilere tepki gösteren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, ''MHP yüzdelere sığmaz, oranlara sıkışmaz, barajlarla sınırlanamaz. Türklüğün baraja takılacağını ileri sürenler akıl dağılması yaşayan, aidiyet ve ahlak buhranı geçiren münafıklar korosu, müstevli kalıntılarıdır. Devamlı servis edilen ve sistematik hale gelen algı operasyonlarıyla kamuoyu nezdinde partimizin eridiğini, gerilediğini, inişe geçtiğini yazan, çizen ve açıklayan kokuşmuş araştırma şirketleri, alayınıza soruyorum, siz anketleri yaparken CHP Genel Merkezi’nde mi dolaşıyorsunuz? Yoksa Kandil’de mi geziyorsunuz? Biliyoruz ki, güvenirliği sıfırlamış anketlerin, ahlaken iflas etmiş anketçilerin MHP'nin hakkını teslim etmeleri eşyanın tabiatına aykırı bir hezeyandır. Vaki MHP düşmanlığı şeytani emellerin sipariş verdiği bir düşmanlıktır. MHP’ye düşmanlık Türkiye’ye karşı açılmış ihanet ve melanet cephesinin tahkimidir. Bu vesileyle lejyoner anketçilere, onlara ümit bağlayan siyasi işbirlikçilerine diyorum ki, bizim ölümüz bile sizin dirinizi, sizin hepinizi, sizin topunuzu yerle yeksan etmeye çok şükür yetecektir. Şimdiden haberiniz olsun, 2023 Haziran ayında sokağa çıkacak yüzünüz dahi olmayacaktır. Hiç kimse yalan anketlerle, yozlaşmış kamuoyu araştırmalarıyla bize ayar veremez, gözümüzü korkutamaz, umut ışığımıza ve ufuk çizgimize karanlık perde çekemez. Dahası gönlümüze kuşku düşürmek hiç kimsenin harcı olamaz.'' dedi.

 

MHP'Lİ FETİ YILDIZ'DAN İKTİDARA KANUN TEKLİFİ HATIRLATMASI

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin düzmece anketçilere tepki gösterdiği konuşması üzerine harekete geçen MHP'li ve Ülkücüler, sosyal medya hesaplarından Kokuşmuş Anketçiler etiketiyle MHP'nin oylarını anketlerde kasten düşük gösteren anket firmalarına on binlerce mesaj yazarak tepki gösterdi. Bu gelişmeler üzerine, MHP'nin 2018 yılında TBMM'ye sunduğu ve 2022 yılında Meclis'in açılmasıyla gündeme geleceği söylendiği halde hala gündeme getirilmeyen kamuoyu araştırmalarıyla ilgili Kanun Teklifi'ni hatırlatan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ''Kamuoyu araştırmalarının bilimsel ve teknik doğruluğu, verilerin yeterliliği incelenerek; yönlendirmek, etkilemek için yalan, yanlış, yanıltıcı bilgiler sunanlar ve manüplasyon yapanlarla ilgili MHP’nin Meclise sunduğu teklif daha fazla gecikmeden yasalaşmalıdır.'' dedi.

 

MHP'NİN 2018 YILINDA TBMM'YE SUNDUĞU KANUN TEKLİFİ'NDE NE VAR?

 

MHP'nin 2018 yılında TBMM'ye sunduğu ve hala görüşülmesi beklenen kamuoyu araştırmalarıyla ilgili Kanun Teklifi, kamuoyunu yönlendirmek veya etkilemek için yalan, yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgiler sunan anket şirketlerinin denetim altına alınmasını öngörüyor. Kamuoyu Araştırmaları ve Sonuçlarının Yayınlanmasına İlişkin Kanun Teklifi'yle araştırmacı; yayınlanan bir araştırmasını kim için yaptığını, araştırmanın finansmanının kim tarafından karşılandığını ve tutarını belgeleri ile birlikte paylaşacak. Araştırmacı, veri toplama, analiz etme ve yayınlama dahil her aşamada dürüst, doğru ve tarafsız olmakla yükümlü olacak.

 

TÜİK, bilimsel ve teknik özerklik ilkesi doğrultusunda, kamuoyu araştırmasının bilimsel ve teknik doğruluğu ve verilerin yeterliliği ile sınırlı olarak denetim yapacak. Teklifte belirtilen şartlara ve ilkelere uymayan araştırmacı veya kamuoyu araştırma kuruluşuna; ilgili araştırmayı yapmak için fatura karşılığı aldığı ücretin 10 katına kadar idari para cezası kesilebilecek. Manipülasyon yaptığı tespit edilen araştırma şirketine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.