MHP'li Taşlıçay: Zalime Korku Salan Karargahtayız

Ankara'nın başkent oluşunun 98. yıl dönümü nedeniyle TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alan MHP MYK Üyesi ve Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay, 1071'de Malazgirt'te açılan kapıların 1923'te Ankara'da son kez mühürlendiğini belirterek, Türklüğü yaşatacak asil ruhun tecelligâhı olarak işaretlenen Ankara'nın, mazluma umut, zalime korku salacak bir karargâh olarak Başkent seçildiğini söyledi.

 

SÖĞÜT'TE KÖK SALAN ÇINAR KARABULUTLARI YARARCASINA YEŞERMELİYDİ

 

Yağmura susamış bozkırdı bizi bağrına basan. Bizi yani hürriyete susamış, istiklale susamış, ümide susamışları. Ötüken'in yeşile bürünmüş kudreti sarmalıydı sarı benizli bu toprakları. Karabulutları yararcasına yeşermeliydi umutlar ve gölgesini uzatmalıydı Söğüt'te kök salan çınar. Gündüzümüzde tuğ gibi yükselmeliydi güneş, gecemizde hilale el uzatmalıydı yıldızlar. 1915'te dünyayı karşısına alan irade 1919'da toprağı vatan kılacak mücadele ve 1923'te bir kutlu müjde. Devlet olma kudreti bir merkezde toplanmalıydı, bizi biz yapan cevher bir merkezde parlamalıydı. Yağmura susamış bozkırdı bizi bağrına basan. Bizi yani sevince susamış, birliğe susamış, dirliğe susamışları.

 

ANKARA, YÜZÜMÜZÜ VE YÖNÜMÜZÜ IŞITAN UFKUN BAĞRIDIR

 

Havza'da başlayan adanmışlık, Amasya'da karar kılan bağımsızlık, Erzurum'da reddedilen mandacılık ve Sivas'ta haykırılan kararlılık. Sineyimillette vücut bulan yeni kurulacak Türk devletinin esasları bir kilim motifi gibi gönüllere nakşedilmiştir. Bu sürecin yol başçısı, bu gönül seferberliğinin nakkaşı, bu stratejinin devlet aklı hiç şüphesiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür ve bu kutlu devletin merkezi, ilan edilecek cumhuriyetin başkenti 13 Ekim 1923'te Ankara olarak belirlenmiştir. Ankara, dağılan karabulutların ardından yüzümüzü ve yönümüzü ışıtan ufkun bağrıdır. Vatanın bağımsızlığını, bayrağın rüzgârını, aydınlığın ferahını koruyandır. Ankara, Ötüken'in ardıdır. Ankara, Taşkent'tir, Buhara'dır. Ankara, Yesevi'den el alan Hacı Bayram'dır. Ankara, Bumin Kağan'dan el alan Gazi Paşa'dır.

 

ANKARA, MAZLUMA UMUT ZALİME KORKU SALAN KARARGAHIMIZDIR

 

Destansı bir mazinin kuşattığı ilhamla 13 Ekim 1923'te sıçrama yapılacak merkez belirlenmiştir. Devlet geleneğinin devamını sağlayacak irade perçinlenmiştir. Türklüğü yaşatacak asil ruhun tecelligâhı işaretlenmiştir. 1071'de Malazgirt'te açılan kapılar 1923'te Ankara'da son kez mühürlenmiştir. Mazluma umut, zalime korku salacak karargâh Ankara seçilmiştir. Batı Trakya'dan Doğu Türkistan'a, Kırım'dan Musul'a giden yolların kesişme noktası Ankara'dır. Ankara, Türk ve Müslüman gönülleri birbirine bağlayan köprünün adıdır. Ankara, Mostar'ın kilit taşıdır. Porsuk Çayı'nı Selenge'ye akıtan aziz su yatağıdır. Dikmen sırtlarını Tanrı Dağı'na yaslayandır. Mogan ile Aral'ı bir tutandır. Bağlamanın bam telini kopuza bağlayandır. Ankara, bir güzel ülkünün kalpgâhıdır.

 

ANKARA, MİLLİ MÜCADELE'NİN KUTLU NİŞANESİDİR

 

Millî Mücadele'nin ardından yeni Türk devletinin başkentinin neresi olması gerektiğine dair birtakım tartışmalar yaşansa da Gazi Mustafa Kemal Atatürk Ankara'da karar kılmış; geleceğe uzanılırcasına, atalar ruhunu anarcasına tuğu Ankara'ya dikmeyi planlamıştır. Büyük Gazi'nin en büyük dayanağı da Ankara halkı olmuştur. Yollar ve binalar yeniden yapılmış, ıslah çalışmalarıyla bataklıklar kurutulmuş, sıtma ortadan kalkmış, "Burada bir şey yetişmez." denilen çorak araziler yeşile doyurulmuş, üretimde hız artmış, Ankara'nın bağları yeniden nam kazanmıştır.  Ankara, bir ülkünün eseridir. Ankara, Millî Mücadele'nin kutlu nişanesidir. Ankara, Ergenekon'da dağı eriten demircinin iradesini yaşatırcasına esaret zincirlerinin eritildiği yerdir.

 

HER ZİNCİR KIRILIŞININ BAŞINDA ANKARA'NIN ADI GEÇECEK

 

Sözlerimi Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Beş Şehir" isimli eserinde yer alan "Ankara" başlıklı yazısının şu cümlesiyle bitirmek istiyorum: "Bundan böyle her zincir kırılışının başında Ankara'nın adı geçecek ve her hürriyet mücadelesi Sakarya'da, İnönü'de, Afyon'da, Kütahya ve Bursa yollarında ölenlerin ruhuna kendiliğinden ithaf edilmiş bir dua olacaktır." Duamızın baki kalması dileğiyle Ankara'nın başkent oluşunun 98'inci yılını kutluyor, başta Ankaralılar olmak üzere yüce Türk milletini ve Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.