MHP'li Özarslan'dan Kerkük Olaylarına Yönelik Irak'a Uyarı

Kerkük'te yaşanan son gerilim ve çatışmalara yönelik açıklamalarda bulunan MHP Genel Sekreter Yardımcısı Bahadır Bumin Özarslan, Irak Türklerinin temel haklar ve hürriyetlerden eşit bir şekilde fayalanması gerektiğini belirterek; aksi durumda Irak yönetiminin, Türkiye'nin hatırlatma ve gereğini yapma yönündeki iradesiyle karşılaşacağını söyledi. 

 

KERKÜK'TE YAŞANAN GERİLİM VE ÇATIŞMALAR

 

Terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkığı 2014 yılında Irak ordusunun Kerkük'te boşalttığı üslere yerleşen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmergeler, bölgeyi 3 yıl konrol etti. Irak hükümeti, sözde bağımsızlık referandumu ile Kerkük'ü ilhak etmeye çalışan Peşmerge güçlerini 2017 yılında düzenlediği operasyonla bölgeden çıkardı. Irak ordusu KDP'nin bulunduğu binayı boşaltarak Kerkük Operasyonlar Komutanlığı karargahı yaptı. 

 

Ancak, Irak Başbakanı Sudani'nin söz konusu binayı KDP'ye devretmeye hazırlandığı iddiaları ortalığı karıştırdı. Irak ordusu kontrolündeki binanın KDP'ye teslim edilmesine karşı çıkan Türkmen ve Arap gruplar 25 Ağustos 2023 tarihinde protesto etmeye başlamış ve bu kapsamda Erbil-Kerkük yolunu trafiğe kapatmıştı. KDP destekçisi bir grub, yolun trafiğe açılmasını isteyince olaylar yeniden büyümüş ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Çıkan olaylarda 4 kişi hayatını kaybetti, 14 kişi yaralandı. Tüm bu olup bitenlerden sonra açıklama yapan Irak Federal Mahkemesi, Kerkük'teki ordu karargahının boşaltılıp Kürdistan Demokrat Partisi'ne verilmesi kararını durdurdu. Bina önündeki protestolar sona erdi, kapanan yol açıldı.

 

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN'DAN KERKÜK AÇIKLAMASI 

 

Kerkük'te yaşanan gerilime yönelik açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ''Irak'ın asli ve kurucu unsurlarından olan Türkmenlerin ana yurdu olan Kerkük'te olanları üzüntü ve kaygıyla karşılıyoruz. Kerkük'ün huzur ve istikrarı, Irak'ın bütününün huzur ve istikrarına doğrudan etki etmektedir. Kerkük'ü barış içinde bir arada yaşama kültürünün sembolü olarak görüyoruz. Irak makamları şehirdeki PKK mevcudiyetine son vermelidir." dedi.

 

BAHÇELİ'NİN KERKÜK OLAYLARINA YÖNELİK GEÇMİŞTEKİ SÖZLERİ GÜNDEM OLDU

 

Kerkük'te yaşanan gerilim ve çatışmalar üzerine sosyal medyadaki Ülkücüler, "Kerkük Türk'tür Türk Kalacak!" başlığıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin geçmişte yaptığı açıklamaları yeniden paylaşmaya başladı. MHP Lideri Devlet Bahçeli, Kerkük'te yaşanan olaylara ilişkin geçmişte "Biz Misak’ı Milli diyeceğiz. Biz coğrafyaya dar gelen tarihi konuşacağız. Biz Kerkük’ün şeref tapusunu yağmalatmayacağız. Biz Türkmenelini son nefesimize kadar, tıpkı son vatanımız olduğu gibi, savunacağız, sahipleneceğiz... Tarih coğrafya'ya dar geldiğinde Misak-ı Milli uyanacak. 81 Düzce'den hemen sonra 82 Kerkük, 83 Musul deme hakkının önünde hiçbir güç duramayacaktır... Kerkük Türk'tür Türk Kalacak! Kerkük Türk’tür diyoruz. Hamaset yapmıyoruz. Şaka hiç yapmıyoruz. Bedel ödemekten bahseden Barzani’ye bedeli ödettirecek de güçteyiz." ifadelerini kullanmıştı.

 

KERKÜK YAŞANAN SON GELİŞMELERE YÖNELİK MHP'DEN İLK AÇIKLAMA ÖZARSLAN'DAN GELDİ

 

Kerkük'te yaşanan gerilim ve çatışmalar üzerine "Kerkük Türk'tür Türk Kalacak!" başlığıyla değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Sekreter Yardımcısı Bahadır Bumin Özarslan, "Son gelişmeler bir kere daha göstermiştir ki, İkinci Körfez Savaşı'ndan sonra oluşturulan Yeni Irak'ta elde ettikleri bölgesel özerkliği her fırsatta ihlâl etmeyi bir âdet olarak edinen Barzani-Talabani aileleri, çok yönlü ve ciddi bir terbiye (!) sürecinden geçirilmelidir. Irak yönetimi de bu ailelerin yapay baskılarına artık boyun eğmemelidir. Zira bu ailelerin ve gizli-açık destekçilerinin Kerkük ile ilgili her girişimi, Irak'ın ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik sonuçlar doğurma potansiyeli taşımaktadır. Her devlet, kendi ülke bütünlüğünü tesis etme ve vatandaşlarının güvenliğini sağlama yükümlülüğü altındadır. Aksi takdirde, uluslararası hukukun iç hukuka yansıyan bir yükümlülüğü göz ardı edilmiş olmaktadır. Bu bağlamda, Irak vatandaşı olan Irak Türkleri ve özellikle Kerkük Türkleri de aynı güvence altında olmalıdır. Zira vatandaşlık, temel haklar ve hürriyetler açısından eşitlik gerektirir. Irak yönetiminin aksi yöndeki tutumu, Türkiye'nin her durumda, bu hususları hatırlatma ve gereğini yapma yönündeki iradesiyle karşılaşacaktır. Unutanlar için Tarih, iyi bir uyarıcıdır." dedi.