MHP'li Karakaya: Anketçiler ve Azmettiricisi Suç İşledi

Oylarının yüksek gösterilmesi için anketçilerle görüşen İyi Parti'yi gündeme taşıyan Gazeteci yazar Sabahattin Önkibar'ın açıklamasına atıfta bulunan Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir'in köşe yazısını paylaşan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya, millet iradesini manipülasyona yönelik yapılan anketçiliğin ahlaki bir sorun ve önemli bir suç olduğunu hatırlatarak, suçun azmettiricisi olarak ismini zikretmediği İyi Parti'nin de suç işlediğini söyledi.

 

ARAŞTIRMACI HİLMİ DAŞDEMİR'İN KÖŞE YAZISINDAN BİR BÖLÜM

 

Star-Açık Görüş haber sitesinde yayınlanan ''Anketler seçim sonuçlarına etki edebiliyor mu?'' başlıklı köşe yazısında anketler üzerinden yapılan manipülasyonun oy oranına etkisinin olup olmadığı hakkında değerlendirmelerde bulunan Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, ''Günümüz dünyasında hedefe ulaşmak için her yolu mübah olarak gören bir kitle var. Sosyal medyada okuduğu haberleri doğru mu yanlış mı diye sorgulamıyor. Aynalı Oda diye tanımlanan alan; birbirlerini destekleyen, pekiştiren haberler, farkına varılmadan yıkanan beyinler, oluşan büyük bir dezenformasyon ağı. Siyasal anketlerde manipülasyon yapmak, lehine manipülasyon yapılan parti ya da kişinin oy oranını artırır mı? 2018 seçimlerinden önce, İyi Parti'nin oyları anketlerde yüzde 16, 18, 22 gibi gösterilirken seçim sonunda aldığı oy yüzde 9,8 oldu.  Cumhurbaşkanı adayı olan Meral Akşener ise yüzde 7,29 oy aldı. Demek ki servis edilen anketler sonucu değiştirmiyormuş. Bir araştırmacı olarak son dönemde "İyi Parti oyları yükseliyor, yüzde 18, yüzde 20, yüzde 21 oldu.' diyenlere '2018 seçimleri öncesi de böyle söyleniyor, sonuç servis ediliyordu. Sonuç ortada.' diyorum. İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır'ın, partisinin oylarının yüksek gösterilmesi için anketçilerle görüştüğü açıklandı. Öyle anket servis etmekle bir partinin oyu artmaz. Bir de saha gerçekliği var. Sonuç olarak; sizden ve partinizden olmaz Meral Hanım. İstediğiniz kadar sahte anketlerle kendinizi yüksek göstermeye çalışın 'Vermemişse Mabud neylesin Sultan Mahmut' hesabı.'' dedi.

 

SABAHATTİN ÖNKİBAR'IN İYİ PARTİ HAKKINDAKİ İDDİALARI

 

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir'in köşe yazısında atıfta bulunduğu Gazeteci yazar Sabahattin Önkibar, ''Meral Akşener'e çok yakın olan(yeğeni) İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır, Metropol, Avrasya, ORC, AREA gibi bazı kamuoyu araştırma şirketlerinin başkanlarını ziyaret edip seçim öncesi mutabakatlara varmış. Buna göre bu siyasi anket firmaları İyi Parti’yi her hafta kademe kademe yükseltip ana muhalefete taşınması ve Zafer Partisi'ne araştırmalarda hiç yer verilmemesi istenmiş ve de karşılığında da büyük ödemeler, paralar taahhüt edilmiş.'' demişti.

 

MHP'Lİ MEVLÜT KARAKAYA'DAN İYİ PARTİ VE ANKETLER HAKKINDA İLK AÇIKLAMASI

 

İyi Parti'nin anketler aracılığıyla seçmenleri yönlendirme stratejisinin ayrıntılarını deşifre eden Gazeteci yazar Sabahattin Önkibar'ın açıklamasını sosyal medya hesabından paylaşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, ''İyi Parti’den 6’lı masaya bir İYİLİK beklenirken, onlar millet iradesinin manipülasyonu derdine düşmüşler! MHP’nin anket ve araştırma şirketleriyle ilgili verdiği yasa teklifinin önemi ve aciliyeti bir kez daha anlaşılmıştır. Milli iradenin gasbı bu kadar kolay olmamalı!'' demişti.

 

MHP'Lİ MEVLÜT KARAKAYA'NIN ANKETLER HAKKINDAKİ YENİ AÇIKLAMASI

 

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir'in köşe yazısını sosyal medya hesabından paylaşarak, MHP'nin 2018 yılında TBMM Başkanlığı'na sunduğu Kamuoyu Araştırmaları ve Sonuçlarının Yayınlanması Hakkında Kanun Teklifi'ni hatırlatan MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, ''Millet iradesini manipülasyona yönelik anketçilik ahlaki bir sorun ve önemli bir suçtur. Bu suçun azmettiricisi de millet iradesinin temsilciliğine sözde talip olanlardır. MHP olarak verdiğimiz yasa teklifinin maksadı millet iradesinin korunmasıdır.'' dedi.

 

MHP'NİN 2018 YILINDAN BERİ TBMM'DE GÖRÜŞÜLMEYİ BEKLEYEN KANUN TEKLİFİ

 

Yaptıkları kamuoyu araştırmalarıyla vatandaşları yönlendirmeye çalışan ve bu kapsamda MHP ve Cumhur İttifakı'nın oylarını sürekli olarak düşük göstermeyi amaç edinen Anket Firmalarına ceza verilmesine yönelik harekete geçen MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Kamuoyu Araştırmaları ve Sonuçlarının Yayınlanması Hakkında Kanun Teklifini 10 Ağustos 2018 tarihinde TBMM Başkanlığı'na sunmuştu. Araştırma yapan firmaların sonuçları açıklaması, yayınlaması, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esasları düzenleyen Kanun teklifi yasalaştığında, kamuoyu araştırmalarıyla vatandaşları etkilemek için doğru olmayan anketler yayınlayan anket firmalarının cezalandırılacağı ve firma yöneticilerinin 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verileceği öngörüldü. Söz konusu Kanun Teklifi'nin, önümüzdeki yasama yılında TBMM'de yasalaşacağı bekleniyor.