MHP'li Esin Kara: Türk Milleti Kıyama Kalktı

TBMM Genel Kurulu'nda 225 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin ikinci bölümü üzerine MHP Grubu adına yaptığı konuşmada, işçilerin kıdem tazminatı, afet yaşayan ve elektrik su borcu bulunan çiftçilerin sorunları, tarım ve hayvancılık sektörünün desteklenmesi ve serbest mali müşavirlerin sorunlarını dile getiren MHP Konya Milletvekili Esin Kara, 2023 yılı lider ülke Türkiye hedefinin gerçekleşmesi için Türk Milletinin Cumhur İttifakı'yla kıyama kalktığını söyledi.

 

MADEN OCAĞINDA AYRILAN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATI ALABİLMESİ

 

Kanun Teklifinde Manisa ili Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden ocağı kazası sonucunda, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu tarafından redevans sözleşmeleri kapsamında çalışan ve kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde hizmet akdi sona eren işçilerin kıdem tazminatlarına yönelik düzenlemeler yapılmaktadır. Teklifte engelliler için erişilebilir duruma getirilmesi kapsamında toplu taşıma araçlarının sahiplerine eksikliklerin tamamlanması için verilen sürenin bir yıl daha uzatılması konusu var. Engelli kardeşlerimizin istihdam sorunlarının çözülmesi, kamu kurumlarında kadro sayısı arttırılması gerekir.

 

AFET YAŞAYAN ELEKTRİK VE SU BORCUNU ÖDEYEMEYEN ÇİFTÇİLERİN SORUNLARI

 

Türkiye'nin tahıl ambarlarından Konya'da olduğu gibi üreticilerimiz doğal afetlere maruz kalmaktadır. Aşırı sıcaklar, yağışlar ve dolu nedeniyle tarımsal mahsullerde kayıplar yaşanmakta ve çiftçiler zarara uğramaktadır. Afet dönemlerinde hasar tespit çalışmaları hızla yapılmaktadır ancak bazı mağduriyetler TARSİM tarafından giderilmediğinden TARSİM'le ilgili şikâyetler giderilmeli ve ürünleri hasar gören çiftçilerimizin mağduriyeti mutlaka giderilmeli, çiftçilerimiz için her türlü imkân kullanılmalıdır. Çiftçilerimizin gelirlerinin hasat dönemine bağlı olması nedeniyle elektrik ve su faturalarını düzenli ödeyememeleri neticesinde zaman zaman elektrik ve su kesintileriyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Tarımsal sulamada enerji maliyetleri düşürülmezse sulu tarımla üretilen ürünlerin temin edilmesinde sorun yaşanacaktır. Elektrik maliyeti çiftçilerimiz için altından kalkılamaz hâle gelebilmektedir. Tarımda kullanılan elektrik ve su için mutlaka hasat dönemi sonrasında ödeme sistemine geçilmeli, ayrıca indirimli tarifeler uygulanmalıdır.

 

ÇİFTÇİ BORÇLARI, TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN DESTEKLENMESİ

 

Salgın sürecinde tarımsal destekler hızla ödenmiş, hazineye ait tarım arazileri çiftçilerimizin kullanımına açılmış, üreticilere yüzde 75'i hibe tohum desteği sağlanmıştır. Tohum desteği kapsamı mutlaka genişletilmeli, yaygın hâle getirilmelidir. Çiftçilerimiz için Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan tarım kredi borçları da oldukça önemlidir ve çözüm beklemektedir. Borç yükü nedeniyle üretim yapmakta zorlanan çiftçilerimiz desteklenmeli, tarımsal kredi borçları yapılandırılmalıdır. Ayrıca, hayvancılık yapan vatandaşlarımız için de yem ve girdi maliyetleri oldukça yüksektir. Özellikle besicilerimiz yem konusunda desteklenmelidir. Ayrıca, kaliteli yem üretimi için meraların ıslah edilmesi ve yetiştiriciler tarafından verimli olarak kullanılması sağlanmalıdır.

 

SERBEST MALİ MÜŞAVİRLERİN SORUNLARI

 

Bu kürsüden birçok kere meslektaşlarım serbest muhasebeci mali müşavirlerinin sorunlarını dile getirdim. Bu teklifte meslektaşlarımız adına bulunduğumuz taleplerden en önemlisi, meslek mensuplarına mücbir sebep hâlinde mükelleflerine ait beyannamelerin beyan ve ödeme sürelerinin uzatılmasıydı. Sayın Bakanımız Berat Albayrak taleplerimize sessiz kalmadı. 15 Ekim 2019 tarihinde Vergi Usul Kanunu 119 no.lu sirkülerle düzenleme yapılarak serbest muhasebeci mali müşavirlerin kendileri ve eşlerinin birinci derece yakınlarının ölümü hâlinde yedi günlük ek süre tanındı. Bu düzenleme bizler için sevindirici olmakla birlikte eksiklikleri bulunmaktadır. Ağır hastalık hâli ve kadın meslek mensuplarının doğum hâli de mücbir sebebe eklenmelidir. İçinde bulunduğumuz ay temmuz ayı mali tatil ayının başlandığı aydır. Bizler 26 Temmuza kadar beyannamelerimizi vermek zorundayız. Diğer aylardan bir gün bile farkı olmayan, adı mali tatil olan bir aydayız. Meslek mensuplarımızın adli tatil gibi uzun bir tatil değil, sadece beyanla yükümlülüklerinin beş günlük uzatılarak 31 Temmuz olmasını talep etmektedirler. adanahilal.com

 

MESLEĞE YENİ BAŞLAYANLARA KOSGEP DESTEĞİ VERİLMESİ

 

1999 yılında hayatımıza giren 193 sıra sayılı kanunun mükerrer 120'nci maddesiyle getirilen geçici vergiden, dördüncü geçici verginin kaldırılması meslek mensuplarının iş yükünü hafifletecektir. Mesleğe yeni başlayan meslek mensuplarına KOSGEB desteği verilmesi, iş ve vergi mahkemelerinde meslek mensuplarına ara buluculuk hakkı verilmesi bizlerin talebidir. Sayın Bakanımızın mücbir sebep gibi bizlerin de taleplerinin sessiz kalmayacağını ve çözüm bulacağını umuyorum.

 

TÜRK MİLLETİ CUMHUR İTTİFAKI İLE KIYAMA KALKTI

 

Türk Milleti Cumhur İttifakı'yla kıyama kalkmıştır; hedefimiz, 2023 yılının lider ülkesi Türkiye'sinin gerçekleştirilmesidir. Bu vesileyle yarın, yani, 24 Temmuz 2020 tarihinde açılacak olan Ayasofya'nın milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Son olarak kanun teklifine olumlu oy vereceğimizi belirtir, Gazi Meclisimizi ve ekranları başında bizi izleyen büyük Türk milletini saygıyla selamlarım. adanahilal.com